Βεντάλια εκδηλώσεων σε όλη την πόλη για τη δεκαετία του ’60
Εορταστικές εκδηλώσεις, σε ιστορικούς χώρους του κέντρου, στο μετρό, το City Link, το «Παλλάς» (μικρό και μεγάλο), συναντήσεις και ομιλίες πάνω στα σημαντικότερα πολιτικά, κοινωνικά, επιστημονικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα της δεκαετίας αυτής, προβολές 23 ταινιών, δύο εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη και στην Παλαιά Βουλή και συναυλίες.
Διάσημοι καλεσμένοι
Και ποιοι δεν θα είναι εκεί: Δήμητρα Γαλάνη, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Μανώλης Μητσιάς, Μαρία Φαραντούρη, Μελίνα Ασλανίδου, Μελίνα Κανά, Μαρίζα Κωχ, Νίκος Κουρκούλης, Γιώργος Μαργαρίτης, Καίτη Ντάλη, Ορφέας Περίδης, Αρλέτα, Στέφανος Κορκολής, Μάρω Μαρκέλλου, Ζακ Στεφάνου, Ονιράμα. Εντεχνοι, λαϊκοί, ποπ και ροκ. Ολοι θα δώσουν το «παρών» χωρίς καμία προκατάληψη σε αυτή τη γιορτή.
Για την άνοιξη των ιδεών, της Αριστεράς και της τέχνης. Οπως την έζησαν πολλοί απ' αυτούς κι άλλοι όπως τη γνώρισαν με την απόσταση του χρόνου.
Μέχρι και ο Τομ Χέιντεν έχει προσκληθεί σε αυτό το πάρτι. Ο συγγραφέας του «Μανιφέστου της Αριστεράς» και δημιουργός του φοιτητικού κινήματος στην Αμερική, η ψυχή όλων των διαδηλώσεων εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά και ο Tαρίκ Αλί, ο πρώτος και τελευταίος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον οποίο έγραψε μέχρι και ο φίλος του ο Μικ Τζάγκερ. Αυτοί μαζί με τον Γιάννη Γιαννουλόπουλο (της ΕΦΕΕ) θα σταθούν στο φοιτητικό κίνημα και την πολιτική πλευρά αυτής της δεκαετίας, ενώ για την αρχιτεκτονική έκλαμψη της περιόδου 1958 - 1966, που έδωσε μια νέα ταυτότητα όπως σημειώνει ο Τάκης Κουμπής, θα μιλήσουν οι Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Τάσος Μπίρης, Αλέξανδρος Τομπάζης, Δημήτρης Αντωνακάκης.
Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Το θέατρο (Β. Παπαβασιλείου), τα εικαστικά (Μ. Κοτζαμάνη), τη φωτογραφία και τη μόδα (Πλ. Ριβέλλης, Γ. Τσεκλένης), τη λογοτεχνία (Γ. Χρονάς), την επιστήμη και την τεχνολογία (Ν. Ξυδάκης), το σινεμά (Σ. Τριανταφύλλου) ή μήπως το αφιέρωμα στα παιδιά με παραμύθια και τη μεγάλη συναυλία 18 του μηνός στο «Παλλάς».
Οργανωτές, συντονιστές, καλεσμένοι, εθελοντές, όλοι είναι ενθουσιασμένοι με αυτό που ετοιμάζεται. Οπως με το ταλέντο του αγαπητού τροβαδούρου να διαχειρίζεται τόσους ανθρώπους. Εχει βάλει 150 άτομα να τρέχουν εδώ και μήνες, έλεγε η Σ. Τριανταφύλλου γι' αυτήν την εμπειρία.
Εντυπωσιακές και οι εκθέσεις, αλλά και όσα θα μπορεί να βλέπει το κοινό. Στο Μουσείο Μπενάκη, στο νέο κτίριο για παράδειγμα, θα φιλοξενηθούν οι παρτιτούρες του Μ. Θεοδωράκη από τον «Επιτάφιο» και το «Αξιον Εστί», το Οσκαρ που ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πετάξει στα σκουπίδια και έσωσε η αδερφή του Μιράντα, μια βιτρίνα με υλικό του Γιώργου Σεφέρη, το μπουζούκι που έπαιζαν ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Μανώλης Χιώτης, η κιθάρα του Διονύση Σαββόπουλου που ήταν και κιθάρα του Κώστα Χατζή.
Για να ξαναγαπήσω
Γιατί τα κάνει όλα αυτά, ρωτήθηκε ο Δ. Σαββόπουλος που έκλεισε προχθές τα 65 του χρόνια. «Για να ξαναγαπήσω, να αγαπηθώ ξανά, να ξαναγυρίσω στη μεγάλη σκηνή». Ηταν μια συγκλονιστική δεκαετία όπως είπε. Οχι μόνο από άποψη επιτευγμάτων, αλλά και πολιτικών αλλαγών. «Ακόμη και οι άνθρωποι ήταν πιο ευγενείς και ευαίσθητοι. Από τη χούντα και μετά γινόταν το χάλασμα. Μετά άλλαξαν οι Ελληνες. Ωσπου φτάσαμε στη χειρότερη δεκαετία, τη σημερινή».
Αισιόδοξος παρόλα αυτά: «Και τώρα θέλουμε να βρούμε ένα νόημα». Οσο για τους νέους που ψάχνουν το δικό τους, δεν είμαι καθόλου γκρινιάρης όπως άλλοι 65άρηδες. «Δεν είναι άξεστοι. Ξέρουν πολλά. Βλέπουν και Τριφό και Τζέιμς Μποντ, ακούνε και Ρόλινγκ Στόουνς».
Θέση πήρε και για τις κινητοποιήσεις που έγιναν πέρυσι τέτοια εποχή. «Ηταν δικαιολογημένη η αναστάτωση της νεολαίας και του κόσμου. Θα συνεχιζόταν με δημιουργικότερο τρόπο γιατί έχουμε βαλτώσει. Αλλά βγήκαν τα καλάσνικοφ»...
Σημειώστε λοιπόν: 18/12 συναυλία στο «Παλλάς», 19, 20, 26, 27/12 και 2, 3/1 στο μικρό «Τα πιο ωραία παραμύθια». Χάπενιγκ με πέντε υπαίθρια προγράμματα και 70 μυθικά τραγούδια απ' όλο τον πλανήτη, ομιλίες πώς βιώσαμε τα 60'ς, προβολές κ.ά. Οπως μας έμαθε «μην πετάξεις τίποτα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου