σελιδες

30/11/08

Οδηγίες για γονείς της ψηφιακής εποχής


Ιωάννα Σουφλέρη | Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008  Το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχει σήμερα γονέας, μητέρα ή πατέρας, που να μην έχει προβληματιστεί σχετικά με τις επιπτώσεις των σύγχρονων μέσων στην ανάπτυξη του παιδιού του. Από την τηλεόραση και το Διαδίκτυο, ως τα DVD και τα κινητά τηλέφωνα, τα παιδιά εκτίθενται στις μέρες μας σε πληθώρα ερεθισμάτων που δύσκολα ελέγχονται και τις περισσότερες φορές αποτελούν terra incognita για τους γονείς. Ένα βιβλίο που καθοδηγεί για το ασφαλές πέρασμα των παιδιών μας από τις συμπληγάδες της σύγχρονης τεχνολογίας θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο. Ένα τέτοιο βιβλίο, με εύκολα κατανοητή γλώσσα στον μη ειδήμονα, λιτό και περιεκτικό είναι αυτό της κυρίας Βασιλικής Παππά, ψυχολόγου με ειδίκευση στη διαπαιδαγώγηση των γονέων (είναι πρόεδρος και επιστημονικά υπεύθυνη του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων). Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη η σαφήνεια με την οποία η συγγραφέας επικοινωνεί τα σοβαρά ζητήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των σύγχρονων μέσων: ναι, η δύναμη της διαφήμισης είναι τεράστια στη μικρή παιδική ψυχή και η καταναλωτική συμπεριφορά εμφανίζεται πολύ νωρίς. Ναι, η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης μειώνει τη γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, αυξάνει την επιθετικότητα και την αντικοινωνική συμπεριφορά και τα καθιστά παθητικούς θεατές της ζωής. Ναι, η δημιουργική σκέψη αναστέλλεται και η κριτική ικανότητα πάει περίπατο όταν τα παιδιά κάθονται στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση αντί να πάνε εκείνα περίπατο. Ναι, δημιουργούνται σχέσης εξάρτησης από ηλεκτρονικά παιχνίδια και η βίαιη συμπεριφορά αρχίζει να θεωρείται φυσιολογική. 


Η πραγματική όμως δύναμη του βιβλίου της κυρίας Παππά δεν έγκειται στη σαφήνεια με την οποία περιγράφονται οι επιπτώσεις των σύγχρονων μέσων στην ανάπτυξη των παιδιών. Το βιβλίο παρέχει συμβουλές και επίσης σαφείς οδηγίες για το πώς μπορούμε να χειριστούμε τα ακανθώδη θέματα. Γιατί μπορεί να θεωρείται αυτονόητο και γνωστό ότι η απαγόρευση (παραδείγματος χάριν της τηλεθέασης) μάλλον φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, αλλά δεν είναι πάντα προφανές πως θα επιτύχουμε αυτό που πρέπει χωρίς να απαγορεύσουμε. Μέσα από παραδείγματα διαλόγων η κυρία Παππά μάς δείχνει τον δρόμο, αλλά μας βάζει και ενώπιον των ευθυνών μας: γιατί χωρίς γονέα συνεπή και συνειδητά παρόντα (παρ΄ όλες τις αναμφίβολα πολλές άλλες υποχρεώσεις), τίποτε από όσα λέει δεν είναι εφικτά.

 

τα 10 μυστικά της επιτυχίας

Είναι προϊόν ταλέντου και επιμονής, αλλά και… καταγωγής, λέει Αμερικανός συγγραφέας

TΗΕ ΤΙΜΕS , Του Dominic Μaxwell

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008 - ΤΑ ΝΕΑ 

Τα μυστικά της επιτυχίας συνοψίζει στο νέο βιβλίο του «Οutliers» ο 45χρονος Μάλκολμ Γκλάντγουελ, δημοσιογράφος στο περιοδικό «Τhe Νew Υorker» και συγγραφέας των βιβλίων «Βlink» και «Τipping Ρoint». «Ο ήρωάς μας γεννιέται σε φτωχικό περιβάλλον και, χάρη στο ταλέντο και την επιμονή του, αγωνίζεται και γίνεται σπουδαίος», εξηγεί ο συγγραφέας (o όρος «outlier» περιγράφει πράγματα ή φαινόμενα που δεν είναι συνηθισμένα). Η επιτυχία είναι προϊόν ταλέντου και επιμονής, αλλά και πολλών άλλων παραγόντων που δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε- της κουλτούρας μας, της γλώσσας μας, των γονιών μας, της φυλής μας. 

 

1 Τελειοποίηση μέσω της εξάσκησης

Tο "Outliers" μaς λέει πως χρειάζεται να εξασκηθεί κανείς δέκα χιλιάδες ώρες ή δέκα χρόνια για να καταφέρει να ελέγξει την τέχνη του. «Εγώ έκανα δέκα χρόνια στην Ουάσιγκτον Ποστ», λέει ο Γκλάντγουελ. «Όταν ξεκίνησα εκεί, ήμουν κακός ρεπόρτερ και αδιάφορος γραφιάς. Όταν τελείωσα ήμουν καλός ρεπόρτερ και πολύ καλύτερος γραφιάς». 

 

2 Να γεννηθείς την κατάλληλη εποχή

Στο «ΟUΤLΙΕRS» ο Γκλάντγουελ εξηγεί γιατί το να γεννιόσουν εβραίος στη Νέα Υόρκη το 1930 ήταν το τέλειο εφαλτήριο για μια νομική σταδιοδρομία. Ο ίδιος προσελήφθη στην «Ουάσιγκτον Ποστ» το 1987, που ήταν η πιο κερδοφόρα χρονιά για τη συγκεκριμένη εφημερίδα. «Προσλάμβαναν τους πάντες», λέει. «Έγραφα για επιχειρήσεις και επιστήμη και δεν ήξερα τίποτε για κανένα από τα δύο θέματα. Σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να προσλάμβαναν κάποιον σαν εμένα». 

 

3 Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυία

Το υψηλό ΙQ είναι καλό, αλλά δεν οδηγεί απαραίτητα στη δημιουργικότητα ούτε στο είδος των κοινωνικών δεξιοτήτων που χρειάζονται οι επιτυχημένοι. Ο Γκλάντγουελ δεν έχει ιδέα πόσο είναι το δικό του ΙQ. «Δεν το μέτρησα ποτέ, ξέρω όμως πως είμαι κακός στο Scrabble και τους γρίφους», λέει. 

 

4 Αποθήκευσε για το μέλλον

Το «ΟUΤLΙΕRS» ξεκινάει με την ιστορία του Ροζέτο - μια πόλη στην Πενσιλβάνια οι κάτοικοι της οποίας χαίρουν άκρας υγείας παρά τον διόλου υγιεινό τρόπο ζωής τους. Ο Γκλάντγουελ την πρωτοδιάβασε πριν από δέκα χρόνια, όμως επισκέφθηκε το Ροζέτο σχετικά πρόσφατα, ενώ έγραφε το βιβλίο του. «Έχω κάνει συνήθειά μου να συσσωρεύω πράγματα πολύ πριν σκεφτώ τι θα μπορούσα να κάνω μ΄ αυτά», εξηγεί. 

 

5 Το να γράφεις σημαίνει να ξαναγράφεις

«Επιτυχία σημαίνει ταλέντο συν προετοιμασία», γράφει ο Γκλάντγουελ στο «Οutliers». Και διά ζώσης υπογραμμίζει πόσο πιο σημαντική είναι η προετοιμασία από το ταλέντο. «Είναι εντυπωσιακό πόσο πολύ χρόνο απαιτεί. Δέκα χιλιάδες ώρες είναι πολύς χρόνος. Το δίδαγμα είναι πως, αν δεν τα έχεις καταφέρει, μπορεί να μην οφείλεται στο ότι δεν έχεις αυτό που χρειάζεται. Μπορεί απλώς να έχεις παρεξηγήσει πόσο πολύς χρόνος απαιτείται». 

 

6 Ομιλείτε δημοσίως


Ο ΓΚΛΑΝΤΓΟΥΕΛ λέει πως συχνά εκφωνεί τα άρθρα του ως ομιλίες. «Όταν πρέπει να το πεις φωναχτά, συνειδητοποιείς τι είναι αδέξιο και άτεχνο», εξηγεί. «Αναγκάζεσαι να απλοποιήσεις». 

 

7 Βρες το κοινό σου

Πώς έγιναν τόσο δημοφιλή τα βιβλία του Γκλάντγουελ; Μήπως κάποια αλλαγή στην κουλτούρα μάς έκανε πιο δεκτικούς σ΄ αυτά; «Τα τελευταία 25 χρόνια, ο τύπος του επιχειρηματία άλλαξε», λέει ο ίδιος. «Τώρα είναι πιο μορφωμένοι, έχουν πανεπιστημιακά διπλώματα... Και θέλουν να χρησιμοποιούν τις ιδέες για να βγάζουν νόημα απ΄ αυτό που κάνουν». 

 

8 Να δρας παγκόσμια, να σκέπτεσαι τοπικά

Ο πατέρας του Γκλάντγουελ ήταν Άγγλος ακαδημαϊκός, η μητέρα του Τζαμαϊκανή συγγραφέας. Μεγάλωσαν τους τρεις γιους τους στην απομακρυσμένη Ελμίρα, στο Οντάριο. Ο Γκλάντγουελ αισθάνεται Καναδός. «Το γράψιμό μου είναι καναδικό, δηλαδή προσανατολισμένο στην πρακτική και αισιόδοξο», λέει. «Και οι Καναδοί είναι τα αιώνια αουτσάιντερ». 

 

9 Να παρακολουθείς τον μπαμπά στη δουλειά του

Αυτά που διδασκόμαστε από τους γονείς μας για τη δουλειά δεν ξεθωριάζουν εύκολα. «Όταν έβλεπα τον πατέρα μου στη δουλειά, έβλεπα προσήλωση και συγκέντρωση», λέει ο Γκλάντγουελ. «Και πάντα έδινε την εντύπωση πως η προσπάθεια τού έδινε χαρά. Ήταν δυνατό μάθημα». 

 

10 Μην παρατήσετε τη βασική δουλειά σας

Άραγε η επιτυχία άλλαξε τον Γκλάντγουελ; «Έτσι φαντάζομαι», λέει επιφυλακτικά. «Δεν ανησυχώ πια για τα χρήματα, πράγμα που είναι μια πολύ, πολύ μεγάλη αλλαγή. Έστω κι έτσι, δεν θέλει να αφήσει ποτέ τη δουλειά του στο «Νew Υorker». «Το να αναγκάζεσαι να κάνεις μικρότερα άρθρα σε κρατάει στο παιχνίδι. Και αντλώ μεγάλη απόλαυση απ΄ αυτό». 

28/11/08

the century of 'LESS'


Our communication    

Wireless

Our telephone            

Cordless

Our cooking               

Fireless

Our youth                   

Jobless

Our Ladies                 

Topless

Our food                    

Fatless

Our labour                  

Effortless

Our conduct               

Worthless

Our relation                

Loveless

Our attitude               

Careless

Our feelings               

Heartless

Our politics                

Shameless

Our education            

Valueless

Our follies                  

Countless

Our arguments           

Baseless 

Our boss                    

Brainless

Our Job                      

Thankless

Our Salary                 

Less and less

Logicomix





καταπληκτικό
To LOGICOMIX είναι ένα μυθιστόρημα σε μορφή κόμικς, που έγραψε ο Απόστολος Δοξιάδης και ο Χρίστος Παπαδημητρίου, και σχεδίασε ο Αλέκος Παπαδάτος, με χρωματισμούς της Αnnie Di Donna.

www.logicomix.com

23/11/08

οκτάπους



οι ερευνητές λένε πως τα 2 τα χρησιμοποιεί για χέρια

γράμματα παιδιών προς το Θεό

Με συγχωρείς που δεν σου έγραψα νωρίτερα. Μόλις αυτή τη βδομάδα έμαθα να γράφω.

Μάρθα

Αγαπητέ Θεέ, 

γιατί πρέπει να προσεύχομαι αφού έτσι κι αλλιώς ξέρεις τι θέλω; Αν όμως σ' ευχαριστεί αυτό θα προσεύχομαι.

Σιού

Αγαπητέ Θεέ, αν ζούμε μετά το θάνατό μας, τότε γιατί να πεθάνουμε;

Ρόν

Αγαπητέ Θεέ, το αντρόγυνο στο διπλανό διαμέρισμα  τσακώνεται για τα καλά όλη την ώρα. Θα έπρεπε ν' αφήνεις να παντρεύονται μόνο οι πολύ καλοί φίλοι.

Νάν

Αγαπητέ Θεέ, πώς έγινε και δεν εφεύρες κανένα καινούργιο ζώο τελευταία; Έχουμε πάντα τα ίδια τα παλιά.

Τζόννυ

Αγαπητέ Θεέ, ξέρω που λέει να γυρίζεις και το άλλο σου  μάγουλο, τι γίνεται όμως αν η αδερφή σου σε χτυπήσει στο μάτι;

Με αγάπη Τζέρεσσο

Αγαπητέ Θεέ, αν δεν πάρεις  πίσω το μωρό, δεν θα καθαρίσω το δωμάτιό μου.

Τζόυ

Αφού δεν θέλεις οι άνθρωποι  να λένε κακά λόγια, γιατί τα εφεύρες;

Ευγένιος

Αγαπητέ Θεέ, ο Ντόναλντ  έσπασε τη γυάλα, όχι εγώ. Τώρα πια το έχεις και γραφτό.

Τζαίην

Αγαπητέ Θεέ, ήθελες πράγματι η καμηλοπάρδαλη να είναι έτσι, ή μήπως έκανες λάθος;

Νόρμα

Αγαπητέ Θεέ, θα μπορούσες να γράψεις μερικές ακόμα  ιστορίες; Τις διαβάσαμε όλες αυτές που έγραψες και τις ξαναρχίσαμε.

Με ευγνωμοσύνη Έμιλυ

Διαβάσαμε ότι ο Θωμάς Έντισον ανακάλυψε το φως. Εγώ νόμιζα ότι το είχες  ανακαλύψει εσύ.

Ντόνα

Αγαπητέ Θεέ, είσαι πλούσιος ή μόνο διάσημος;

Στήβεν

Πώς ήξερες ότι ήσουνα Θεός;

Τσάρλυ

Αγαπητέ Θεέ, στις απόκριες θα ντυθώ διάβολος. Σε πειράζει;

Μάρνιε

Αγαπητέ Θεέ, η δασκάλα λέει ότι οι μέρες άλλοτε μικραίνουν κι άλλοτε μεγαλώνουν. Δεν μπορείς να καταλήξεις σε μια απόφαση;

Μίντυ

Αντί ν' αφήνεις τους  ανθρώπους να πεθαίνουν και να φτιάχνεις άλλους, γιατί δεν κρατάς αυτούς που έχεις τώρα;

Τζέην

Αγαπητέ Θεέ, είναι καλύτερα  τ' αγόρια από τα κορίτσια; Ξέρω  πως είσαι αγόρι, αλλά προσπάθησε να  είσαι δίκαιος.

Σύλβια

Αγαπητέ Θεέ, ελπίζω να μην  έχουν καμιά ιδιαίτερη αξία τα μυρμήγκια, γιατί τα πατάω όλη την ώρα.

Ντένις

το φυσικείο

Η Σόλωνος αντεπιτίθεται! Αγνοήθηκε όταν έγινε το λίφτινγκ του κέντρου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά τώρα ετοιμάζεται να διεκδικήσει τη θέση της στην ιστορία της πόλης φορώντας το καλύτερό της κοστούμι: το κτίριο του Χημείου, που ιδρύθηκε από τον περίφημο Αναστάσιο Χρηστομάνο, επιτέλους ανακαινίζεται και επισκευάζεται. Ενα από τα καλύτερα και λειτουργικότερα οικοδομήματα του Ερνέστου Τσίλερ, το οποίο, από τότε που οι σχολές των θετικών επιστημών μετακόμισαν στην πανεπιστημιούπολη, διαλυόταν εγκαταλειμμένο, σκονισμένο και σκοροφαγωμένο. Ενα μεγαλοπρεπές κτίριο με 121 χρόνια δημιουργικής και θυελλώδους παρουσίας στη ζωή της πρωτεύουσας που κηρύχτηκε με μεγάλη καθυστέρηση διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1994 και δύο χρόνια αργότερα ιστορικό διατηρητέο και έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού. Από πέρσι μετατράπηκε σε μεγάλο εργοτάξιο χάρη στα εννιά εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε ο ιδιοκτήτης του, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γερανοί, μπετονιέρες και σκαλωσιές υποστηρίζουν τις εργασίες που γίνονται στο εσωτερικό και εξωτερικό του κτιρίου. Αυτή τη φορά στα σοβαρά. Μερικά χρόνια πριν στήθηκαν ικριώματα στην πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, όχι για να αρχίσει η ανακαίνιση, αλλά μόνο για να ξυστούν οι σοβάδες που έπεφταν στο πεζοδρόμιο απειλώντας τους πεζούς μιας πολυσύχναστης περιοχής. Σε μια άλλη ματαιωθείσα προσπάθεια, πάλι αντί να επισκευάσουν το ταλαιπωρημένο κτίριο, άρχισαν να το πασαλείβουν με ασβέστη σαν να ήταν κάποιο προσφυγικό χαμόσπιτο! Το ολοκαίνουριο Χημείο θα είναι ένας πολυχώρος παιδείας και πολιτισμού, με τρεις βασικούς πυρήνες: Κεντρική Βιβλιοθήκη με δανειστήριο, αναγνωστήρια, βιβλιοστάσια, εργαστήρια βιβλιοδεσίας, φωτοαντιγραφικά και φωτογραφικά εργαστήρια, Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας με εργαστήρια φυσικής-χημείας και Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων. Θα διατηρηθεί ο χώρος των πομπών που έστελναν σήματα μορς στο μέτωπο κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας και παράνομα ραδιομηνύματα επί γερμανικής κατοχής, το Μέγα Αμφιθέατρο 350 θέσεων που διαθέτει εξαιρετική ακουστική, το μικρό αμφιθέατρο και η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων. Επίσης, προβλέπεται κυλικείο, βεστιάριο, γραφεία διοίκησης, τρεις ανελκυστήρες και τέσσερα κλιμακοστάσια, μία κεντρική και δύο πλάγιες είσοδοι με κατάλληλη πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες.

από τη Sine Qua Non!

Goin' Through Βλάσης Μπονάτσος - Γαρύφαλλε Γαρύφαλλε

Κώστας Μακεδόνας - Το ποδήλατο



Στίχοι: Άρης Δαβαράκης
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος

Pixar - Wall.E / Peter Gabriel -Down to Earth

οι συντελεστές


Did you think that your feet had been bound
By what gravity brings to the ground?
Did you feel you were tricked
By the future you picked?
Well, come on down
All those rules don’t apply
When you’re high in the sky
So, come on down
Come on down
We’re coming down to the ground
There’s no better place to go
We’ve got snow up on the mountains
We’ve got rivers down below
We’re coming down to the ground
We hear the birds sing in the trees
And the land will be looked after
We send the seeds out in the breeze
Did you think you’d escaped from routine
By changing the script and the scene?
Despite all you made of it
You’re always afraid
Of the change
You’ve got a lot on your chest
Well, you can come as my guest
So come on down
Come on down
We’re coming down to the ground
There’s no better place to go
We’ve got snow up on the mountains
We’ve got rivers down below
We’re coming down to the ground
We hear the birds sing in the trees
And the land will be looked after
We send the seeds out in the breeze
Like the fish in the ocean
We felt at home in the sea
We learned to live off the good land
Learned to climb up a tree
Then we got up on two legs
But we wanted to fly
When we messed up our homeland
We set sail for the sky
We’re coming down to the ground
There’s no better place to go
We’ve got snow up on the mountains
We’ve got rivers down below
We’re coming down to the ground
We hear the birds sing in the trees
And the land will be looked after
We send the seeds out in the breeze
We’re coming down
Coming down to Earth
Like babies at birth
Coming down to Earth
We’re gonna find new priorities
These are extraordinary qualities
We’re coming down to the ground
There’s no better place to go
We’ve got snow up on the mountains
We’ve got rivers down below
We’re coming down to the ground
We hear the birds sing in the trees
And the land will be looked after
We send the seeds out in the breeze
We’re coming down to the ground
There’s no better place to go
We’ve got snow up on the mountains
We’ve got rivers down below
We’re coming down to the ground
We hear the birds sing in the trees
And the land will be looked after
We send the seeds out in the breeze
We’re gonna find new priorities
These are extraordinary qualities
to find on earth

18/11/08

περισσότερη τηλεόραση - λιγότερη ευτυχία

Οι άνθρωποι που δεν νιώθουν ευτυχισμένοι, βλέπουν κατά μέσο όρο 30% περισσότερη τηλεόραση σε σχέση με τους ευτυχισμένους, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Η έρευνα, που βασίζεται σε στατιστικές από περίπου 30.000 αμερικανούς ενήλικους πολίτες κατά την περίοδο 1975-2006, δείχνει ότι οι πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν 19 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα έναντι 25 ωρών που βλέπουν όσοι νιώθουν λίγο-πολύ δυστυχισμένοι.
Μάλιστα, το συμπέρασμα αυτό ισχύει ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, ύψους εισοδήματος, ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης.
Επιπροσθέτως οι πιο ευτυχισμένοι εμφανίσθηκαν πιο κοινωνικά δραστήριοι, πιο θρησκευτικά ενεργοί, πιο συχνοί ψηφοφόροι και συχνότεροι αναγνώστες εφημερίδων.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η σχέση τηλεόρασης-ψυχολογικής κατάστασης είναι σαφής.
Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο αν η δυστυχία οδηγεί σε περισσότερη παρακολούθηση τηλεόρασης ή αν -αντιστρόφως- οι περισσότερες ώρες τηλεόρασης κάνουν κάποιον πιο δυστυχισμένο.
Για να διευκρινισθεί αυτό, όπως είπαν, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες.
Από την άλλη, οι άνθρωποι δηλώνουν ότι τους αρέσει να βλέπουν τηλεόραση γενικά και όταν το κάνουν, το απολαμβάνουν.
Σε μία κλίμακα ικανοποίησης από το μηδέν έως το δέκα, η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά μέσο όρο βρίσκεται στο οκτώ, σύμφωνα με ό,τι δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.
Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Τζων Ρόμπινσον του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, «αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η τηλεόραση -πιθανώς- προσφέρει στους τηλεθεατές μία σύντομης διάρκειας ευχαρίστηση, όμως, με τίμημα μία πιο μακροπρόθεσμη κακοδιαθεσία».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως αυτό συμβαίνει γιατί σιγά-σιγά η περισσότερη τηλεόραση εξοβελίζει άλλες δραστηριότητες που φέρνουν πιο ουσιαστική απόλαυση, όπως η σωματική άσκηση, το σεξ, οι παρέες κ.ά..
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι -κατά μέσο όρο- αξιολογούν χαμηλότερα από το μέσο όρο την τηλεόραση σε σχέση με άλλες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η τηλεόραση -επειδή δεν είναι επικριτική¬, ούτε έχει απαιτήσεις οποιουδήποτε είδους- κάλλιστα μπορεί να αποτελεί καταφύγιο για ανθρώπους ήδη δυστυχισμένους.

Όπως ανέφεραν, «η χρόνια δυστυχία μπορεί να αποδειχτεί κοινωνικά και προσωπικά εξουθενωτική και να δημιουργήσει εμπόδια στην εργασία και τις περισσότερες κοινωνικές και προσωπικές δραστηριότητες κάποιου. Όμως, ακόμα και οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι μπορούν να πατήσουν το κουμπί του τηλεκοντρόλ και να ψυχαγωγηθούν παθητικά από την τηλεόραση».
Η έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό “Social Indicators Research”, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

16/11/08

όλοι οι μαθητές μπορούν να μάθουν καλά τα πάντα

«Ξέρετε ότι στις αρχές του 20ού αιώνα, οι γιατροί δεν έπλεναν τα χέρια τους πριν από μια χειρουργική επέμβαση; Ε, η εκπαίδευση σήμερα βρίσκεται στο ίδιο προ-επιστημονικό στάδιο που βρισκόταν η ιατρική πριν από 100 χρόνια!»
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς κ. Ρόμπερτ Σλάβιν καταγγέλλει ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν έχουν επιστημονική βάση.
«Μολονότι σήμερα έχουμε πολλές αποδείξεις γύρω από τι “δουλεύει” και τι όχι στην εκπαίδευση, τι έχει δηλαδή αποτέλεσμα και τι όχι, η γνώση αυτή δεν χρησιμοποιείται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές αποφάσεις γύρω από εκπαιδευτικά προγράμματα να βασίζονται ακόμα και σήμερα στο μάρκετινγκ, σε φήμες, στην παράδοση, ακόμα και στην πολιτική. Οχι, πάντως, σε επιστημονικές αποδείξεις», αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στην «Καθημερινή». Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ο ψυχολόγος εκπαίδευσης διατύπωσε για πρώτη φορά τις ριζοσπαστικές του απόψεις για τα «απαρχαιωμένα» σχολικά συστήματα. Σήμερα, το μεταρρυθμιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ο καθηγητής Σλάβιν έχει αναπτύξει, μέσω του μη κυβερνητικού ιδρύματος Success for All, εφαρμόζεται ήδη σε πάνω από 1.200 σχολεία στις ΗΠΑ, σε 90 στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στον Καναδά, στο Μεξικό και στην Αυστραλία, με θεαματικά πάντα αποτελέσματα. Και η καταξίωση ήλθε μέσα από μελέτη και πειραματισμό (αλήθεια, πού βρίσκονται τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία στην Ελλάδα;).

Βασικούς άξονες των προγραμμάτων του κ. Σλάβιν αποτελούν η φωνική, η τακτική αξιολόγηση και η μάθηση ανά ζεύγη. «Η μάθηση σε συνεργασία βοηθάει τα παιδιά να εμπεδώσουν τις πληροφορίες που μαθαίνουν από τον δάσκαλο, αφού έχουν την υποχρέωση αφ’ ενός να μάθουν τα ίδια την ύλη και αφ’ ετέρου να εξασφαλίσουν ότι τη γνωρίζει και ο “συνεργάτης” τους. Εκτός αυτού, κάνει την καθημερινή διδασκαλία διαδραστική και ευχάριστη», σημειώνει ο καθηγητής. «Πολλά παιδιά σήμερα αισθάνονται πολύ μεγάλη πίεση, και -ακόμα χειρότερα- πολύ μεγάλη… βαρεμάρα».

Τα προγράμματά του διέπει η ίδια αρχή: Ολα τα παιδιά μπορούν να μάθουν. «Ναι, πιστεύουμε ότι όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν τα πάντα. Απλώς κάποια χρειάζονται λίγη περισσότερη βοήθεια από άλλα προκειμένου να εξαντλήσουν τις δυνατότητές τους. Οι εκπαιδευτικοί, αλλά και η κοινωνία ευρύτερα, πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε τρόπους ώστε όλα τα παιδιά να γίνουν μαθητές ικανοί και με αυτοπεποίθηση, τόσο βελτιώνοντας την ποιότητα της διδασκαλίας όσο και προσφέροντας εντατική βοήθεια από νωρίς, όταν τα παιδιά αρχίζουν να μένουν πίσω».

Οι καταπληκτικοί δάσκαλοι

Φυσικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό δίχως… αξιολόγηση, σημειώνει ο κ. Σλάβιν, καταδεικνύοντας -άθελά του- την απόσταση που χωρίζει την ελληνική εκπαίδευση από τα προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα. «Ο θεμέλιος λίθος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να είναι η ποιότητα, η οποία προϋποθέτει πολιτικές που θα φέρουν ταλαντούχους ανθρώπους στην εκπαίδευση και θα τους δώσει τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης και άλλα στηρίγματα. Δεν είναι τα όμορφα κτίρια ούτε καν η προχωρημένη τεχνολογία που φτιάχνουν καταπληκτικά σχολεία - είναι οι καταπληκτικοί δάσκαλοι. Ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης, άλλωστε, δίδασκαν στο δρόμο…»

Άραγε, σε ένα «κλειστό» εκπαιδευτικό σύστημα, όπως το ελληνικό, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τέτοιες καινοτόμες μέθοδοι; «Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι εφικτό να εισάγεις αποτελεσματικές μεθόδους σε κάθε εθνικό σύστημα - εάν βέβαια οι επικεφαλής του είναι αφοσιωμένοι στο να βελτιώνουν τις επιδόσεις των μαθητών τους», καταλήγει ο κ. Σλάβιν. Στα σχολεία όπου έχει εφαρμοστεί το πρόγραμμα Success for All, πάντως, τα παιδιά σημειώνουν τρεις φορές μεγαλύτερη πρόοδο μέσα σε μια χρονιά απ’ ό, τι με τα «παραδοσιακά» συστήματα διδασκαλίας.

τράπεζες

14/11/08

τα μυρμήγκια έχουν τη λύση στο μποτιλιάρισμα

Τα μυρμήγκια φαίνεται πως έχουν λύσει ένα πρόβλημα που ταλανίζει τους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ενώ τα αυτοκίνητά μας ασφυκτιούν σε αλλεπάλληλα “μποτιλιαρίσματα”, τα μυρμήγκια βοηθούν το ένα το άλλο να μετακινούνται στις αποικίες τους πολύ πιο αποτελεσματικά και γρήγορα. Επιστήμονες από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία, υπό τον Ντερκ Χέλμπινγκ, ειδικό σε θέματα συλλογικής νοημοσύνης, μελέτησαν εξονυχιστικά τον τρόπο που τα μυρμήγκια κινούνται μέσα και γύρω από τις φωλιές τους και κατέληξαν ότι το μυστικό είναι η ανταλλαγή πληροφοριών.

Η πληροφορία κάνει τη διαφορά

Οι ερευνητές έστησαν μια “μυρμηγκο-λεωφόρο” δύο λωρίδων διαφορετικού πλάτους, από τη φωλιά μέχρι ένα ζαχαρώδες σιρόπι.Όπως ήταν αναμενόμενο, η στενότερη λωρίδα σημείωσε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όταν όμως ένα μυρμήγκι επέστρεφε στη φωλιά μέσω του “μποτιλιαρισμένου” δρόμου και έπεφτε πάνω σε ένα άλλο μυρμήγκι που ερχόταν από τη φωλιά, το έσπρωχνε και το έριχνε στην άλλη, την πλατύτερη, λωρίδα που κινιόταν πιο γρήγορα.Αν όμως το μυρμήγκι που επέστρεφε από την τροφή, δεν είχε καμιά σύγκρουση με κανένα άλλο μυρμήγκι, τότε δεν έσπρωχνε στον πιο άνετο δρόμο το μυρμήγκι που μόλις ξεκινούσε από τη φωλιά. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο με πιο πολύπλοκα δίκτυα δρόμων και δρόμους με ποικίλα πλάτη. Τα μυρμήγκια, ακόμα και όταν διοχετεύονταν τεχνηέντως σε μακρύτερες διαδρομές, κατόρθωναν να φθάνουν γρήγορα στην τροφή τους. Το βασικό συμπέρασμα των επιστημόνων είναι ότι αν οι άνθρωποι οδηγοί, οι οποίοι ταξιδεύουν σε αντίθετες κατευθύνσεις, μπορούσαν να μεταφέρουν στους απέναντί τους πληροφορίες (π.χ. μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων) σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα, τότε όλοι θα απολάμβαναν το οδήγημα περισσότερο.

8/11/08

The world - Dubai

σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι ένα βρώσιμο κυανο-πράσινο μικροφύκος. Αποτελείται από πολλά κύτταρα, που σχηματίζουν μεταξύ τους νημάτια, τα οποία πολλές φορές είναι σπειροειδή. Η σπιρουλίνα παράγει όλες τις θρεπτικές τις ουσίες με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Το κυανό χρώμα οφείλεται σε μια πρωτεΐνη, την φυκοκυανίνη, ενώ το πράσινο στη χλωροφύλλη. Η σπιρουλίνα περιέχει πρωτεΐνη λιπίδια, σάκχαρα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
Η Σπιρουλίνα είναι το τρόφιμο με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η φρέσκια περιλαμβάνει περισσότερα από 100 συστατικά, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλο γνωστό φυτό ή βότανο.
Ο λόγος αυτός της επιτρέπει να αναγνωρίζεται παγκοσμίως σαν το σημαντικότερο διατροφικό συμπλήρωμα στον έλεγχο της ενέργειας και του βάρους. Περισσότερο από το 60-65% της αποτελείται από πρωτεΐνη και συστατικά αμινοξέα (απαραίτητα και μη απαραίτητα) και ένα άλλο 12-15 % άλλα συστατικά όπως Ασβέστιο, Σίδηρος, Ψευδάργυρος, Μαγνήσιο, σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Περιέχει όλα τα απαραίτητα στον οργανισμό αμινοξέα.
Είναι μοναδική πηγή γ-Λινολενικό οξύ (μαζί με το μητρικό γάλα).
Ελαττώνει το συναίσθημα της υπερβολικής όρεξης.
Είναι φυσική πηγή Σιδήρου και B-Complex.
Περιέχει φυσικά θρεπτικά συστατικά & όχι συνθετικά
Δίνει ενέργεια σε όσους ελέγχουν το βάρος τους
Ρυθμίζει το pH του σώματος στο 7.32-7.45
Περιέχει ωμέγα 3 & 6 στο περιεχόμενο GLA
Ιδανική τροφή για ευπαθή άτομα όπως έγκυες ή ηλικιωμένοι
Ακόμη περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά (όπως η φυκοκυανίνη που βρίσκεται μόνο σε αυτήν) που προστατεύουν τα κύτταρα. Ακόμη είναι το πλουσιότερο σε βιταμίνη Ε και β-καροτένια.

Είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αρκετές ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή αντιμετωπιστεί καλύτερα αν η διατροφή μας περιείχε περισσότερα και καλύτερα θρεπτικά συστατικά, ικανά να την αντιμετωπίσουν.
Για το λόγο αυτό, όταν αποκαθιστούμε τις ελλείψεις αυτές, συνήθως τα συμπτώματα από διάφορες ασθένειες εξαφανίζονται. Σε αντίθετη περίπτωση, μειώνουμε την λειτουργική ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος με πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές, θα προσπαθούμε να διορθώσουμε αργότερα το πρόβλημα λαμβάνοντας κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Η Σπιρουλίνα δεν είναι φάρμακο, αλλά όταν χρησιμοποιείται με μέτρο συμπληρωματικά με την τροφή μας, αντιμετωπίζει, αποτελεσματικά προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό, αρκετοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει στην υγεία μας και το απέδειξαν με σημαντικές εργασίες τους ανοίγοντας το δρόμο για την διαφορετική αντιμετώπιση των λειτουργικών τροφίμων από την ιατρική κοινότητα.
Η σπιρουλίνα λειτουργεί ταυτόχρονα σε 3 επίπεδα: 1. Καθαρισμός: Η σπιρουλίνα προωθεί τις διαδικασίες φυσικού καθαρισμού του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του αίματος. Αισθάνεστε πιο υγιείς και περισσότεροι εύθυμοι, ενώ ταυτόχρονα έχετε περισσότερη ενέργεια. 2. Αποκατάσταση: Η σπιρουλίνα αναπληρώνει τις ανεπάρκειες στη διατροφή και τονώνει το μεταβολισμό. Η φυσική σας κατάσταση βελτιώνεται αισθητά, ενώ ανακτάτε πολύ πιο γρήγορα τις δυνάμεις σας μετά από άσκηση. 3. Τόνωση: Η σπιρουλίνα ενισχύει την αντοχή και ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας τους σώματος. Αισθάνεστε πιο ισχυροί και είσαστε πιο ικανοί για να αντιμετωπίσετε τις πιέσεις της καθημερινής ζωής.

6/11/08

Ενδελέχεια -Κάτι τους δένει

Στίχοι: Ενδελέχεια
Μουσική: Ενδελέχεια

Σαν ήλιος καίει, λάμπει σαν γυαλί...
μου το'πες τότε, δεν κρατάει πολύ...

Όσοι αγαπάνε κι όσοι πονάνε
τα μάτια κλείνουν και γελάνε
κάτι τους δένει και μοιάζουν ξένοι
τα χέρια ανοίγουν και πετάνε...

Ποιά μοίρα παίζει και γελάει με μας...
δεν έχει τώρα πουθενά να πας...

Όσοι αγαπάνε κι όσοι πονάνε
τα μάτια κλείνουν και γελάνε
κάτι τους δένει και μοιάζουν ξένοι
τα χέρια ανοίγουν και πετάνε...

Δεν έχω φύγει, είμαι ακόμα εδώ...
μια μέρα θα'μαι όνειρο κι εγώ...

Όσοι αγαπάνε κι όσοι πονάνε
τα μάτια κλείνουν και γελάνε
κάτι τους δένει και μοιάζουν ξένοι
τα χέρια ανοίγουν και πετάνε...

Όσοι αγαπάνε κι όσοι πονάνε
τα μάτια κλείνουν και γελάνε
κάτι τους δένει.... και πετάνε...

Ο μπά μα! Ο μπά μα!...



Γιάννης Ιωάννου

Rory Gallagher -Moonchild




You are a Moonchild and pretty soon child
I've got that feeling I'm gonna make you smile forever
If I can
Just give me a sign and I'll show you my plan
You are a blue child, forever true child
You know I'll try to paint the skies blue forever
If I can.
Just give me a sign and I'll show you my plan.
Tell me why you look so sad,
Time slips by like grains of sand
Just put your future in my hands
You are a Moonchild and pretty soon child
I've got the feelin I'm gonna make you smile forever.
If I can.
Just give me a sign and I'll show you my plan,
Just give me a smile and I'll show you my plan,
Just give me a sign and I'll show you my plan.

2/11/08

Ten Years After -I'd love to change the world



Everywhere is freaks and hairies
Dykes and fairies, tell me where is sanity
Tax the rich, feed the poor
Till there are no rich no more

Id love to change the world
But I dont know what to do
So Ill leave it up to you

Population keeps on breeding
Nation bleeding, still more feeding economy
Life is funny, skies are sunny
Bees make honey, who needs money, monopoly

Id love to change the world
But I dont know what to do
So Ill leave it up to you

World pollution, theres no solution
Institution, electrocution
Just black and white, rich or poor
Them and us, stop the war

Id love to change the world
But I dont know what to do
So Ill leave it up to you
Related Posts with Thumbnails