σελιδες

27/11/10

επιστροφή στις βασικές έννοιες

...Για παράδειγμα, θα πρέπει να δώσουμε νέες απαντήσεις στο ερώτημα τι είναι «προοδευτικό» και «αριστερό» και ποιος είναι «προοδευτικός» στη χώρα που ζούμε. Τι είναι το άνομο, τι συνιστά συμπεριφορά που παραβιάζει τους νόμους και τους κανόνες, ποιος είναι παράνομος και πώς θα μπει ένα «στοπ» στην ατιμωρησία. Τι είναι το παράλογο, ποιο το λογικό και ποιος παραλογίζεται. Τι σημαίνει κοινωνική ευθύνη, πώς εκδηλώνεται και ποιοι αδιαφορούν συστηματικά γι’ αυτήν. Πώς εννοείται ο επαγγελματισμός, γιατί χρειάζεται η συνέπεια, ποιος ο ρόλος της ιεραρχίας και της πειθαρχίας. Πώς θα επανέλθει η στοιχειώδης αγωγή στη συμπεριφορά. Με ποιο τρόπο θα προστεθεί στην κουλτούρα μας η ηθική της εργασίας. Από πού ξεκινά και πού τελειώνει η καταχρηστική συμπεριφορά. Τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο. Ποια είναι τα δικαιώματα, ποια τα προνόμια και ποιες οι υποχρεώσεις του πολίτη. Ακόμη και ποια είναι η σημασία του κράτους.

Ολες αυτές οι έννοιες θεωρούνται αυτονόητες, αλλά στην Ελλάδα έχουν διαστρεβλωθεί στην πράξη. Για αυτό και απαιτείται επιστροφή στα βασικά, όχι για να είναι «βιώσιμη η προσαρμογή», όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τρόικας, αλλά για να ξαναγίνει βιώσιμη η χώρα. Δεν είναι χώρες αγγέλων οι υπόλοιπες στην Ευρώπη, αλλά τουλάχιστον διατηρούν ένα ανεκτό επίπεδο καθημερινότητας και διατηρούν κάποια απαραίτητα στοιχεία κοινωνικής λειτουργίας και κοινής λογικής.

Η ελληνική κοινωνία δυστυχώς έχει αλλοτριωθεί σε σημαντικό βαθμό και γι’ αυτό δεν θα είναι εύκολη (και αντικειμενικά δεν είναι εύκολη) η επαναφορά στις βασικές έννοιες που καθορίζουν τη συμπεριφορά του πολίτη. Δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη ένας λαός που έχει γαλουχηθεί με στρεβλώσεις. Για κάποιες όμως, όπως η ανομία, η παραβατικότητα, η ατιμωρησία η καταχρηστική συμπεριφορά, η ιεραρχία, η πειθαρχία, ο επαγγελματισμός, η πολιτεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την προσπάθεια.
του Άγγελου Στάγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails