σελιδες

5/12/08

περιβαλλοντική επανάσταση

ο ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς, Βάλτερ Βελτρόνι

Περιβαλλοντική επανάσταση

Τι διαφορετικό έχει, όμως, να προτείνει μια Κεντροαριστερά σε βαθιά, κάποτε, υπαρξιακή κρίση (βλ. Γαλλία) απέναντι στην οικονομική ύφεση;

«Οπως τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ο τομέας των τηλεπικοινωνιών αναδείχθηκε σε βασικό κινητήρα της οικονομικής ανάπτυξης, έτσι σήμερα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο η “πράσινη” μετεξέλιξη της οικονομίας. Ο κόσμος έχει πολλούς λόγους να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο, καθώς η εξάρτηση από αυτό, πέραν του περιβαλλοντικού και του οικονομικού κόστους, αλλοιώνει και τις διεθνείς ισορροπίες.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια περιβαλλοντική επανάσταση (…). Παράλληλα, πρέπει να δείξουμε θάρρος και να κάνουμε πράξη αυτό που απέρριψε η Αμερική του Μπους και η ευρωπαϊκή Δεξιά: την παγκόσμια διακυβέρνηση που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας».

Εποχή μεγάλων αλλαγών

Σε ένα πορτρέτο του Βελτρόνι, με αφορμή τις τελευταίες ιταλικές εκλογές, το BBC ανέφερε ότι έχει επηρεαστεί περισσότερο από τον πολιτικό του ήρωα, τον Ρόμπερτ Κένεντι, παρά από τα διαβάσματα της νιότης του γύρω από τον Καρλ Μαρξ. Στις επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχθηκε χθες για τον «αμερικανοκεντρισμό» και την «Ομπαμα-μανία» του, ο Βελτρόνι δεν έδειξε σημεία ταλάντευσης:

«Από τη μεγάλη κρίση του 1929, η Αμερική βγήκε με το New Deal και η Ευρώπη με τις ναζιστικές διώξεις των Εβραίων. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Ομπάμα στέλνει ένα κοινωνικό μήνυμα, λέει ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τη Wall Street, αλλά και τη Main Street (την παραγωγική βιομηχανία), ότι η Αμερική δεν μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματα. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή μεγάλων αλλαγών στον σύγχρονο κόσμο και μεγάλων προκλήσεων για τη διεθνή Κεντροαριστερά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails