σελιδες

27/12/08

τα γιατροσόφια των… γιατρών

Καταπολεμήστε τους πονοκεφάλους τρώγοντας δημητριακά, τα κρυολογήματα «λιώνοντας» σε σάουνες, τις διάρροιες πίνοντας προβιοτικό γάλα, τις οσφυαλγίες κάνοντας περιπάτους και την αϋπνία διαβάζοντας εφημερίδες.

Οχι, δεν πρόκειται για τα αμφιλεγόμενα γιατροσόφια κάποιου κομπογιαννίτη, αλλά για τις ανεπίσημες και αντισυμβατικές θεραπευτικές αγωγές των ιδίων των λειτουργών του Ιπποκράτη, όπως τις παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Μail». 

Ζεστό μπάνιο για το κρυολόγημα
«Αμέσως μόλις αισθανθώ να με πιάνει κρυολόγημα (το πρώτο σημάδι είναι συνήθως ένα γρατσούνισμα στο πίσω μέρος του λαιμού), γεμίζω την μπανιέρα με ζεστό νερό -όσο πιο ζεστό τόσο καλύτερα- και μπαίνω μέσα για τουλάχιστον 20 λεπτά», δηλώνει ο καθηγητής Ρον Εκλς, διευθυντής του Κέντρου Κοινών Κρυολογημάτων στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. «Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι σε θέση να σταματήσουν την αναπαραγωγή του ιού προλαβαίνοντας την ασθένεια», σύμφωνα με τον καθηγητή ο οποίος, ως εκ τούτου, συνιστά ως μέσα πρόληψης κρυωμάτων, πέρα από τις βουτιές σε καυτό νερό και τις επισκέψεις σε σάουνες και ατμόλουτρα.

Κόψτε τον βήχα του… βήχα σας

Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα «στα ίσα», η Ασλι Γούντκοκ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νοτίου Μάντσεστερ, προσπαθεί να ξεφορτωθεί την τάση για βήχα καταπνίγοντάς την (και όχι βήχοντας εντονότερα όπως κάνουν πολλοί). «Οσο περισσότερο βήχει κανείς τόσο περισσότερο ερεθίζεται ο λαιμός του και προτού καλά καλά το καταλάβει, έχει αρχίσει να βγάζει τα σωθικά του», σύμφωνα με τη Βρετανίδα. Οποιος, αντιθέτως, καταπολεμά την εν λόγω ανάγκη, νιώθει τον λαιμό του να μαλακώνει ταχύτερα.

Νερό, ζάχαρη και αλάτι, αντίδοτο στη διάρροια

Η διάρροια προκαλεί αφυδάτωση από την οποία, ο δόκτωρ Κέβιν Γουίλαν, λέκτορας διατροφής στο Kings College του Λονδίνου, προσπαθεί να γλιτώσει «κατεβάζοντας» μια κανάτα νερό, αφού πρώτα διαλύσει μέσα σε αυτό 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και μισή κουταλιά αλάτι. «Το αλάτι και η ζάχαρη συμβάλλουν στην απορρόφηση του νερού από το σώμα», σύμφωνα με τον Γουίλαν. Προκειμένου να αποφύγει κανείς τη διάρροια που συνοδεύει την κατανάλωση αντιβιοτικών (τα αντιβιοτικά σκοτώνουν όλα τα βακτήρια στο έντερο, ακόμη και τα επονομαζόμενα «φιλικά»), μπορεί να πίνει κάποιο προβιοτικό γαλακτούχο ποτό καθημερινά, για όσο διάστημα λαμβάνει την αντιβίωση.

Φαγητό VS Πονοκέφαλος

Με «ένα μπολ δημητριακά» κρατά μακριά τους επερχόμενους πονοκεφάλους ο δόκτωρ Αντριου Ντόσον, στέλεχος ιατρικής υπηρεσίας του Ανατολικού Κεντ. «Οταν μένουμε νηστικοί, ξοδεύουμε τα αποθέματα ζάχαρης του σώματός μας, γεγονός το οποίο μπορεί να μας προκαλέσει ημικρανίες και πονοκέφαλους», δηλώνει ο κλινικός ιατρός, ο οποίος όποτε νιώθει το «κακό» να βρίσκεται προ των πυλών, το ρίχνει στο φαϊ.

Προληπτικά μέτρα για υγιή λάρυγγα και αυτιά

Στην υποψία μολύνσεως του λάρυγγα, η Αναστασία Ραχμανίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λιούισαμ, κόβει «μαχαίρι» τον καφέ και το τσάι. Αντί αυτών, πίνει περί τα δύο λίτρα νερό την ημέρα καθώς και ροφήματα από βότανα. «Η καφεϊνη έχει διουρητική δράση με συνέπεια να επιβαρύνει επιπλέον τον ήδη αφυδατωμένο, λόγω της μόλυνσης, λάρυγγα», υποστηρίζει η ιατρός η οποία, σε περίπτωση ωτίτιδας, «θωρακίζει» τα αυτιά της με κομμάτια βαμβάκι βουτηγμένα σε βαζελίνη προκειμένου να τα προφυλάξει από το νερό. «Η υγρασία ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων και επιδεινώνει την όποια λοίμωξη».

Διαβάστε εφημερίδα για να κοιμηθείτε

Προκειμένου να καταλήξει στην αγκαλιά του Μορφέα, ο δόκτωρ Νιλ Στάνλι του Νοσοκομείου Νόρφολκ εντ Νόριτς διαβάζει εφημερίδες, πράγμα όχι ιδιαίτερα κολακευτικό για τις εφημερίδες. «Το διάβασμα βοηθάει περισσότερο από το να βλέπει κανείς τηλεόραση, η οποία καθιστά ανέφικτη την απαιτούμενη για τον ύπνο χαλάρωση». 

Ουλές
Ο Αλεξ Καρίδις, πλαστικός χειρουργός σε κλινική του Λονδίνου, αλείφει πάνω στα κοψίματα, αμέσως μόλις αυτά σταματήσουν να αιμορραγούν, μια οιαδήποτε ενυδατική κρέμα, αποτρέποντας, τοιουτοτρόπως, τη δημιουργία δυσάρεστων μόνιμων ουλών και σημαδιών. Η εν λόγω επάλειψη διαρκεί πέντε λεπτά και επαναλαμβάνεται τρεις φορές ημερησίως. 

Πώς να αντιμετωπίσετε πόνους σε μέση και πόδια

Τα αντισυμβατικά γιατροσόφια των παππούδων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από τα κρυολογήματα και στις περιπτώσεις μυϊκών πόνων, που κυρίως προέρχονται από τη φύση της εργασίας μας.

Οσφυαλγία

Με ασπιρίνες και χαλαρούς περιπάτους καταπολεμά τις οσφυαλγίες ο δόκτωρ Νιλ Χόπκινσον, ρευματολόγος σε νοσοκομείο του Ντόρσετ. «Παίρνω δύο ασπιρίνες τέσσερις φορές την ημέρα προκειμένου να αντιμετωπίσω τους μυϊκούς σπασμούς και μόλις αρχίσει η δράση τους, βγαίνω για έναν χαλαρό 20λεπτο περίπατο». Κάπως έτσι, η περιοχή αιματώνεται καλύτερα με αποτέλεσμα να απαλύνεται ο πόνος. Ακολούθως, κάθεται για λίγο σε μια καρέκλα με την πλάτη σε όρθια στάση και μια διπλωμένη πετσέτα στη βάση της ραχοκοκαλιάς του. 

Ορθοστασία
Αναγκασμένος, λόγω δουλειάς, να στέκεται πολλές ώρες όρθιος, ο Εντι Τσάλονερ, αγγειακός χειρουργός σε νοσοκομείο του λονδρέζικου προαστίου Λιούισαμ, καταπραϋνει τον πόνο στα κάτω άκρα του λυγίζοντας, ανά μισάωρο, πρώτα το ένα γόνατο 10 φορές και μετά το άλλο. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ενεργοποιούνται οι κνημιαίοι μύες με αποτέλεσμα το αίμα που έχει συσσωρευτεί γύρω από τους αστραγάλους να αρχίσει να επανακυκλοφορεί κανονικά στο πόδι.

http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails