σελιδες

27/12/08

κουϊζ πόσο αλάτι τρώτε;

Το αλάτι υπάρχει παντού - από το ψωμί και τα αλλαντικά μέχρι τα τυριά, τα δημητριακά για πρωινό, ακόμα και τα γλυκά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Για τους ειδικούς είναι το κόκκινο πανί, καθώς θεωρείται κύριος παράγοντας κινδύνου για υπέρταση, που με τη σειρά της σχετίζεται με πολλά δεινά, μεταξύ των οποίων τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αλάτι προστίθεται ως συντηρητικό και ενισχυτικό γεύσης στα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ σε πολλά άλλα, απλώς υπάρχει. Πώς μπορεί, λοιπόν, να ξέρει κανείς πόσο τρώει στ’ αλήθεια; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι από εμάς τρώνε πολύ περισσότερα από τα 6 γραμμάρια την ημέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού) που συνιστώνται για καλή υγεία. Και αυτό, διότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά είναι «κρυμμένο» στα διάφορα τρόφιμα.Στην πραγματικότητα, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης - των παιδιών συμπεριλαμβανομένων - έχουν φτάσει τα 8 έως 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, με τους άνδρες να έχουν ξεπεράσει τα 11 γραμμάρια ημερησίως. Για να διαπιστώσετε πόσο αλάτι τρώτε, κάνετε το κουΐζ που ακολουθεί.
1. Τι τρώτε συνήθως για πρωινό; α. Τοστ με ζαμπόν και τυρίβ. Δημητριακά με γάλα και φρούταγ. Μούσλι ή γιαούρτι λίγων λιπαρών και φρούτα 
2. Ποιο είναι το αγαπημένο σας απογευματινό σνακ; α. Λίγα τσιπς β. Λίγα φρούτα γ. Κάνα-δυο μπισκότα σοκολάτας 
3. Εάν θέλετε να πιείτε κάτι ζεστό, τί επιλέγετε; α. Καφέ ή τσάϊ β. Καυτή σοκολάτα γ. Ένα φλυντζάνι σούπα 
4. Τί τρώτε συνήθως το μεσημέρι; α. Ένα σάντουϊτς (σπιτικό ή αγοραστό) β. Μία σούπα γ. Μία σαλάτα 
5. Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε σάλτσες όπως το κέτσαπ, η σάλτσα σόγιας και το τσίλι; α. Σπανιότερα από μία φορά την εβδομάδα β. Λίγες φορές την εβδομάδα γ. Σχεδόν σε κάθε γεύμα 
6. Πόσα έτοιμα ή προμαγειρευμένα γεύματα κάνετε κάθε εβδομάδα; α. Ένα ή λιγότερα β. Δύο έως πέντε γ. Έξι ή περισσότερα
Η βαθμολογία σας
1. α=3, β=2, γ=12. 
2. α=3, β=1, γ=23. 
3. α=1, β=2, γ=34. 
4. α=2, β=3, γ=15. 
5. α=1, β=2, γ=36. 
6. α=1, β=2, γ=3.
Εάν έχετε 13-18 βαθμούς: Είστε εθισμένοι στο αλάτι. Παραδεχθείτε το, σας αρέσουν τα αλμυρά φαγητά και πιθανώς ουδέποτε κοιτάτε τις ετικέτες των τροφίμων για να ελέγξετε την περιεκτικότητά τους σε αλάτι. Ωστόσο, δεν περιέχουν μόνο τα αλμυρά φαγητά αλάτι. Ακόμα και η καυτή σοκολάτα και τα μπισκότα έχουν πολύ αλάτι _ και το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει υπέρταση ακόμα και σε νέους ανθρώπους, συχνά μάλιστα δίχως να το ξέρουν διότι δεν προκαλεί συμπτώματα. Η υπέρταση, όμως, τριπλασιάζει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού, ενώ διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από αυτές τις νόσους. Εάν θέλετε να προστατευθείτε, πρέπει να αρχίσετε σταδιακά να ελαττώνετε το αλάτι που τρώτε (όχι απότομα, ειδάλλως θα σας φαίνονται όλα πικρά και δεν θα αντέξετε), αρχίζοντας από την ποσότητα που προσθέτετε στο φαγητό σας και από την κατανάλωση έτοιμων ή προμαγειρευμένων γευμάτων.
Εάν έχετε 7-12 βαθμούς: Είστε λάτρεις του αλατιού. Αν και ακόμα δεν έχετε εθιστεί στο αλάτι, αν συνεχίσετε έτσι κάποια στιγμή δεν θα αντέχετε δίχως αυτό. Δεν έχει σημασία που προσέχετε να μην τρώτε πολλά έτοιμα γεύματα _ και το σάντουϊτς που φτιάχνετε στο σπίτι περιέχει άφθονο αλάτι: μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει έως 0,48 γραμμάρια άλατος, ενώ 100 γραμμάρια δημητριακά για πρωινό (ακόμα κι αν είναι ολικής αλέσεως) μπορεί να περιέχουν έως 1 γραμμάριο αλάτι. Μην σας ξεγελάει ούτε η σάλτσα της σόγιας: και αυτή περιέχει μπόλικο αλάτι. Για να περιορίσετε την υπερκατανάλωση, κόψτε τουλάχιστον το αλάτι που βάζετε στο φαγητό, αντικαθιστώντας το με καρυκεύματα με έντονη γεύση, όπως σκόρδο, κρεμμύδι και κάρυ.
Εάν έχετε 0-6 βαθμούς: Τρώτε όσο αλάτι πρέπει. Πιθανότατα έχετε το αλάτι υπό έλεγχο, διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και έχετε καταλάβει ότι ο,τιδήποτε γράφει νάτριο, sodium και τις παραλλαγές τους σημαίνει αλάτι. Το μόνο πρόβλημά σας πιθανώς είναι τί να φάτε όταν βγαίνετε έξω, καθώς τα εστιατόρια είθισται να το παρακάνουν με το αλάτι. Μια καλή ιδέα είναι να διαλέγετε απλά πιάτα δίχως σάλτσες _ να ζητάτε λ.χ. να περιχύνουν το ψάρι σας με λάδι και λεμόνι και την σαλάτα σας με λάδι και ξύδι _ τονίζοντας ότι δεν θέλετε πρόσθετο αλάτι. Κι αν θέλετε να μειώσετε ακόμα περισσότερο την κατανάλωση άλατος, δοκιμάστε κάποιο υποκατάστατο. Ορισμένα περιέχουν αντί για νάτριο (δηλαδή αλάτι) κάλιο, ένα άλλο ιχνοστοιχείο το οποίο ως φαίνεται ρίχνει την αρτηριακή πίεση.
Τι πρέπει να προσέχετε
Για να περιορίσετε την κατανάλωση άλατος και να την φέρετε στα 6 γραμμάρια την ημέρα που συνιστώνται για καλή υγεία, δοκιμάστε τα εξής:* Μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό που ετοιμάζετε στο σπίτι.* Να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για να εντοπίζετε τις λέξεις αλάτι, νάτριο, sodium και διάφορες παραλλαγές που τις περιέχουν (λ.χ. νιτρώδες νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο)* Για να ανακαλύψετε πόσο αλάτι περιέχουν τα τρόφιμα που αναγράφουν «νάτριο» στην θρεπτική/διατροφική αξία τους, πολλαπλασιάστε με το 2,5.
* Να θυμάστε ότι ένα τρόφιμο περιέχει πολύ αλάτι, όταν υπερβαίνει τα 1,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.
* Να θυμάστε ότι ένα τρόφιμο περιέχει λίγο αλάτι, όταν η ποσότητά του είναι χαμηλότερη από 0,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.
* Να θυμάστε ότι με κάθε αναποδογύρισμα της μέσης αλατιέρας πέφτει στο φαγητό ποσότητα άλατος έως 0,5 γραμμάριο - άρα με 12 κινήσεις φτάσατε τον στόχο των 6 γραμμαρίων την ημέρα!

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails